Een (economische) crisis zorgt vaak voor financiële onzekerheid en terughoudendheid in het doen van grote aankopen. Een instorting van de huizenmarkt als gevolg van de huidige coronacrisis was de verwachting. Het tegendeel is waar; de consument blijft huizen kopen en hypotheken afsluiten. De crisis lijkt nog steeds geen invloed te hebben op het consumentenvertrouwen.
Overheidssteun zorgt voor vertrouwen in woningmarkt
Na de uitbraak van Covid-19 heeft de overheid een pakket van maatregelen als ondersteuning beschikbaar gesteld voor bedrijven. Dankzij deze financiële steun is het vertrouwen in de economie slechts licht gedaald. Daarnaast is het werkloosheidspercentage gelijk gebleven. Deze twee factoren verklaren voor een groot deel het blijvende vertrouwen in de woningmarkt en de aanhoudende vraag naar nieuwe hypotheken. De consument is nog steeds bereid grote aankopen te doen.
Coronacrisis geen invloed op vraag naar koopwoningen
In het rapport “Monitor Koopwoningmarkt” van het Expertisecentrum Woningwaarde, een onderdeel van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, staat dat ook de komende maanden van 2020 de markt van koopwoningen weinig last zal hebben van de coronacrisis. Met de kanttekening dat de werkloosheid op dit huidige niveau blijft en niet zal stijgen. In dat laatste geval kan de enorme vraag naar woningen afnemen omdat de koopbereidheid van de consument dan minder is.
Grote vraag naar koopwoningen en hypotheken
In het tweede kwartaal van dit jaar werden meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal. De woningprijzen blijven stijgen door deze aanhoudende grote vraag. De coronacrisis heeft er, tot dit moment, niet voor gezorgd dat beleggers massaal hun koopwoningen aanbieden met dalende huizenprijzen als gevolg. De gemiddelde verkoopprijs van een woning ligt nu op de recordhoogte van €327.000.
Met deze grote vraag op de huizenmarkt is de vraag naar hypotheken ook enorm. In het tweede kwartaal van dit jaar werden bijna 146.000 nieuwe hypotheekaanvragen gedaan; een toename van 5,3%. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een stijging van bijna 40%. Van deze aanvragen betrof het in 46% van de situaties een oversluiting van de bestaande hypotheek of het afsluiten van een tweede. Dankzij de gunstige rentes kiezen veel mensen ervoor om hun lopende hypotheek over te sluiten naar hypotheek met een lagere rente of naar een andere hypotheekvorm. Het afsluiten van een tweede hypotheek voor bijvoorbeeld een verbouwing aan de koopwoning is erg aantrekkelijk; een laag rentetarief en de rente is fiscaal aftrekbaar.
Eigen vermogen naast hypotheek als financiering
De verwachting van het Expertisecentrum is dat de druk op de woningmarkt voorlopig niet afneemt. De inkomens zijn de laatste jaren gestegen, de rente is laag en de hypotheekruimte voor tweeverdieners is verruimd; de vraag naar nieuwe hypotheken blijft hierdoor groot. Dankzij de verdere voorgestelde vergroting van de financieringsruimte voor tweeverdieners vanaf 2021 zal een koophuis ook voor starters eerder mogelijk zijn. Met een deel eigen vermogen in combinatie met deze grotere leencapaciteit is het eenvoudiger om een koophuis te kunnen financieren.