Woning verhuren in Amsterdam

Woning verhuren in Amsterdam

Uw huis verhuren kan een mooie bijverdienste zijn. Als u op deze manier gaat beleggen in vastgoed moet u natuurlijk in Amsterdam zijn. Een huis voor eigen bewoning in Amsterdam kopen is alleen al een goede investering met de stijgende huizenprijzen. Stijgende huizenprijzen en uw huis verhuren is een mooie manier om geld te verdienen. Maar aan welke regels moet u zich houden?

De huizenprijzen in Amsterdam zijn in 2016 met meer dan 20 procent gestegen. Een mooi rendement! Het rendement wordt nog hoger als er ook nog eens inkomen uit verhuur uit voort komt.

Is uw huis verhuren in Amsterdam toegestaan?

Hier moet onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende vormen van verhuur. Gaat u het huis verhuren voor één of meerdere nachten of gaat het om verhuur voor een langere periode? Bij reguliere verhuur is toestemming nodig van de VvE en er moet een huisvestingsvergunning aangevraagd worden. Dit is overigens ook het geval als u gratis iemand in uw huis laat wonen. Bij toeristische verhuur gaat het meestal om het verhuren via Airbnb.

Mag u uw huis verhuren via Airbnb?

U mag maximaal 60 dagen per jaar uw huis verhuren. Hierbij geldt wel als voorwaarde dat het huis een hoofdbewoner moet hebben. U mag dus geen huis kopen voor de verhuur via Airbnb. Uiteraard kan het wel, maar bij permanente verhuur gelden andere regels en voorwaarden. Ook mag u het huis niet verhuren aan meer dan vier personen in één keer.

Short stay is niet toegestaan

Een andere vorm van toeristische verhuur is short stay. In dat geval woont u niet zelf in het huis. Short stay lijkt meer op een hotel. In het verleden heeft de Gemeente Amsterdam hier vergunningen voor afgegeven, maar sinds 2014 worden er geen vergunningen meer voor afgegeven.

Uw huis voor langere tijd verhuren

Ook hierbij zijn er weer diverse mogelijkheden. Tijdelijke verhuur op grond van de leegstandswet werd vaak toegestaan in de periode dat het slechter ging met de huizenmarkt. Deze vorm van verhuur mag alleen als het huis in de verkoop staat. Deze vorm van verhuur komt in de huidige huizenmarkt minder voor. Bij andere vormen van verhuur moet er vaak een huisvestingsvergunning aangevraagd worden. Via een puntensysteem wordt de maximale huur berekend. Indien blijkt dat de huur boven de €710,68 (2017) komt, dan geldt er geen maximale huur. Verdiep u wel goed in de regelgeving voordat u een huis koopt voor de verhuur. Voor nadere informatie verwijzen wij u naar de website van de gemeente Amsterdam.

Bel mij terug

Laat hier je telefoonnummer achter. We begrijpen de markt en streven ernaar binnen twee uur te reageren.