Vereniging van Eigenaren

Bij de aankoop van een appartement is het waarschijnlijk niet het eerste criterium waar men op let, maar de kwaliteit van de Vereniging van Eigenaren (VvE) is toch een van de meest essentiële zaken bij het kopen van een appartement. De servicekosten die in rekening worden gebracht zijn meestal wel bekend. Echter, of deze kosten voldoende zijn en of je te maken hebt met een actieve vereniging is hiermee niet gezegd.

Een goed functionerende VvE is van groot belang. Als de servicekosten te laag zijn, waardoor er te weinig geld is gereserveerd, ontstaat er achterstallig onderhoud. Hierdoor kunnen individuele appartementen minder waard worden of ontstaat er een onveilige situatie. De gemeente kan dan ingrijpen en de kosten verhalen op de eigenaren van de appartementen. Bij onvoldoende middelen zal er sowieso een eenmalige bijdrage nodig zijn voor onderhoud. Dergelijke bedragen zijn bij de appartementseigenaren soms niet voorhanden.

Het bestuur van een VvE moet een Meerjaren Onderhoudsplan, begroting, jaarverslag en exploitatierekening opstellen, verzekeringen afsluiten, de bijdragen van de leden innen en het pand laten onderhouden. Veelal verzorgen de eigenaren dit zelf, in plaats van het beheer uit te laten voeren door een professionele partij. Zo ontstaat snel een situatie waarbij je de buurman moet aanmanen en de goede verstandhouding op scherp wordt gezet.

Een goed functionerende VvE is dus van belang voor behoud van het appartement en gebouw, biedt zekerheid en behoedt je voor tegenvallers. Bovendien verstoort een goede VvE de verstandhouding met de mede eigenaren niet.

Checklist Bezichtigingen

Naast het gratis aankoopadvies bieden wij de mogelijkheid aan om de ‘checklist bezichtiging’ te ontvangen. Met deze checklist kunt u zelf snel een eerste beoordeling maken. Met name bij het bezichtigen van meerdere woningen is dit een handig overzicht om snel een selectie te maken.

Checklist bezichtigingen
  • 20+ jaar ervaring

  • Beëdigd register makelaars

  • Wij helpen jou om de laagst mogelijke koopprijs en beste voorwaarden te krijgen

  • Professionele begeleiding tijdens het hele proces t/m moment van overdracht

  • No cure no pay

  • 100% onafhankelijke aankoopmakelaar

Bel mij terug

Laat hier je telefoonnummer achter. We begrijpen de markt en streven ernaar binnen twee uur te reageren.