Het zijn mooie tijden voor huiseigenaren in Amsterdam. De huizenprijzen schieten omhoog. De Amsterdammers die hun huis ook nog tijdelijk verhuren via Airbnb hebben aanvullend een mooi rendement uit de verhuur. Het is wel belangrijk om u goed aan de regeltjes te houden. Een Amsterdamse verhuurder heeft een recordboete gekregen voor het overtreden van de regels. Waar moet u op letten?

In Amsterdam mag u uw huis verhuren via Airbnb, maar de gemeente heeft wel regels opgesteld waar u zich aan moet houden. Let op, want de boetes op overtredingen kunnen hoog oplopen.

Boete van 297.000 euro

Een eigenaar van een pand met elf appartementen heeft een boete gekregen omdat ze langer dan 60 dagen per jaar huizen verhuurd hebben via Airbnb. Het ging om een boete van 13.500 euro, maar helaas voor de verhuurder is dit de boete per appartement. In totaal gaat het dus om 11 x 13.500 = 148.500 euro. De verhuur ging via sleutelbedrijf Iamb&b. Ook zij kregen dezelfde boete. Volgens de gemeente ging het om een illegaal hotel. Via buurtbewoners is de gemeente achter de overtreding gekomen.

De boete is niet alleen opgelegd omdat de appartementen langer dan 60 dagen per jaar verhuurd werden. Ook is vastgesteld dat de appartementen geen hoofdbewoner hebben. Dat is een vereiste voor het verhuren via Airbnb.

Neemt verhuren van uw huis risico’s met zich mee?

U hoeft niet terug te schrikken van boetes opgelegd door de gemeente. Zolang u zich keurig aan de regels houdt, zult u geen last krijgen met de gemeente. Het wordt een ander verhaal als de huurders zorgen voor overlast of als u uw huis aan meer dan vier personen verhuurt. Dat is namelijk niet toegestaan.

Ook moet u rekening houden met andere risico’s. Zorg ervoor dat de verzekeraar van het huis en de inboedel op de hoogte is van de verhuur. U moet namelijk voorkomen dat er bij brand geen uitkering volgt omdat de verzekeraar niet van de verhuur op de hoogte was.

Welke eisen gelden er voor verhuur via Airbnb?

Samengevat stelt de gemeente Amsterdam de volgende eisen/voorwaarden:

 • Maximaal 60 dagen per jaar verhuren

 • Het huis of appartement heeft een hoofdbewoner

 • De verhuur levert geen overlast op

 • Maximaal vier huurders per keer

 • Er is toeristenbelasting verschuldigd

 • Het huis heeft een woonbestemming

 • De VvE heeft toestemming gegeven

 • Het huis moet brandveilig zijn

Met de juiste begeleiding is verhuur lucratief

Verhalen over boetes schrikken af. Toch is dat onterecht. Het kan gebeuren dat huurders overlast veroorzaken, maar het moet gaan om structurele overlast voordat er maatregelen worden getroffen. Hierbij speelt ook een belangrijke rol wat u koopt. Een gehorig appartement zal eerder zorgen voor klachten dan een appartement waarbij er nagedacht is over geluidsisolatie.

Wilt u meer weten over het kopen van een huis of een appartement in Amsterdam? Wij helpen u graag met het verwezenlijken van uw woondroom.

Checklist Bezichtigingen

Naast het gratis aankoopadvies bieden wij de mogelijkheid aan om de ‘checklist bezichtiging’ te ontvangen. Met deze checklist kunt u zelf snel een eerste beoordeling maken. Met name bij het bezichtigen van meerdere woningen is dit een handig overzicht om snel een selectie te maken.

Checklist bezichtigingen
 • 20+ jaar ervaring

 • Beëdigd register makelaars

 • Wij helpen jou om de laagst mogelijke koopprijs en beste voorwaarden te krijgen

 • Professionele begeleiding tijdens het hele proces t/m moment van overdracht

 • No cure no pay

 • 100% onafhankelijke aankoopmakelaar

Bel mij terug

Laat hier je telefoonnummer achter. We begrijpen de markt en streven ernaar binnen twee uur te reageren.