Je hebt online een huis gevonden dat voldoet aan jouw wensen en maakt een afspraak voor een bezichtiging. En dan? Tijdens die bezichtiging is een verkoopmakelaar aanwezig die jou een rondleiding geeft en antwoord kan geven op vragen. Uiteraard kan deze makelaar ook vragen stellen aan jou; hij is bijvoorbeeld benieuwd of je meer huizen gaat bezichtigen in Amsterdam en of je op dit moment een koop- of huurwoning hebt.
Om antwoord te krijgen op jouw belangrijkste vragen is het handig om vooraf een lijstje samen te stellen. Die hebben wij al voor je voorbereid. Een bezichtiging geeft je veel waardevolle informatie; voelt het huis goed en sluit de woning, de indeling en de verschillende ruimtes aan op je wensen? Dit gevoel, samen met de antwoorden op de vragen, maken de informatie compleet om een weloverwogen keuze te maken. Zodat je niet na een aantal maanden spijt krijgt van de koop.
10 vragen voor een bezichtiging
Neem onderstaande checklist mee en stel onder andere deze vragen tijdens de bezichtiging. De antwoorden op deze vragen, in combinatie met de indruk van het huis zelf, zorgen ervoor dat je de juiste keuze kunt maken: breng je wel of geen bod uit?
- Hoe lang staat de woning te koop?
Hoe lang een woning te koop staat kan van invloed zijn op de strategie van bieden. De kans op overbieden bij een woning die kort in verkoop staat is groter dan bij een woning die al een paar maanden in te koop staat. De eigenaren zijn in dat geval wellicht bereid een lager bod te accepteren. Ook is het goed om te achterhalen wat de reden is waarom een woning al langere tijd te koop staat. Heeft het bijvoorbeeld met de staat van het huis te maken of zijn er verborgen gebreken? - Wat is de reden van verkoop?
De reden van verkoop kan een rol spelen om wel of niet voor een woning te kiezen. Als de buurt bijvoorbeeld achteruit gaat door bijvoorbeeld problemen in de wijk of met buren, dan is dat van invloed op je eigen woongenot. - Hoeveel bezichtigingen zijn er?
Ben jij de enige geïnteresseerde of zijn er meer potentiële kopers? En nog belangrijker, hoeveel andere geïnteresseerden gaan een bod uitbrengen op de woning? Als jij de enige bent dan kun je een andere strategie kiezen wat betreft je uit te brengen bod dan als er veel geïnteresseerden zijn. - Hoe snel komt de woning vrij?
Hebben de huidige bewoners van de woning een nieuwbouwhuis gekocht dat pas over anderhalf jaar wordt opgeleverd of verhuizen ze op korte termijn en kun je redelijk snel in de woning? Wat zijn jouw wensen en hoe doorslaggevend is de termijn van opleveren voor jou? - Welke voorzieningen zijn er in de buurt?
Het huis voldoet aan al je wensen en de staat van het pand is perfect, maar er zijn niet of nauwelijks voorzieningen in de buurt. Weinig parkeerplaatsen, een school die niet om de hoek ligt of slechte verbindingen met openbaar vervoer. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kunnen dit punten zijn waardoor je besluit toch niet voor deze woning te gaan. - Is er sprake van een VvE? Zo ja, is deze ‘actief’ of ‘slapend’ en wat zijn de maandelijkse kosten?
In geval van een appartement heb je te maken met een VvE, Vereniging van Eigenaars. In sommige gevallen is de VvE alleen actief op papier (slapende VvE). In de meeste gevallen is dit niet het geval en worden vergaderingen gehouden en wordt het pand onderhouden. Je betaalt per woning maandelijks servicekosten. Hiermee wordt het onderhoud aan het gebouw betaald en bijvoorbeeld het schoonmaken van de algemene ruimtes. In sommige situaties zijn de servicekosten zelfs inclusief gas en water. De VvE bepaalt hoe hoog de maandlasten zijn en deze kosten komen bovenop je hypotheeklasten. - Is er sprake van erfpacht, hoe hoog is de canon en wanneer loopt het af?
Staat de woning in Amsterdam op grond van de gemeente? Dan is er sprake van erfrecht. Je betaalt dan voor het gebruik van de grond (canon). De erfpachtcanon staat meestal vast voor een vooraf vastgestelde periode, vaak 49 of 99 jaar, maar het kan ook korter zijn. Op basis van deze periode weet je dus wat je maandlasten of jaarlasten zijn voor de grond. Hoe eerder deze termijn afloopt, hoe lager het totaal te betalen bedrag. - Zijn er erfdienstbaarheden?
Erfdienstbaarheid is het recht om gebruik te maken van een stuk grond waarvan je niet zelf de eigenaar bent. Moet je bijvoorbeeld gebruik maken van de oprit van je buurman om bij de woning te komen? Hoe is dit geregeld en vastgelegd? - Zijn er ontwikkelingen in de directe omgeving (gepland)?
Heb je op moment van bezichtigen een geweldig uitzicht? Maar staat in het bestemmingsplan dat een appartementencomplex voor jouw woning gebouwd gaat worden? Dan heeft dat invloed op jouw woongenot. Ontbreken op dit moment bepaalde voorzieningen, maar staan die wel in de planning om te realiseren? Dan kan dat een argument zijn om vraag 5 toch anders te beoordelen. - Zijn er problemen bekend ten aanzien van de fundering of riolering?
Een essentieel onderdeel van de beoordeling van de staat van het huis is de aanwezigheid van een goede fundering en riolering. Als deze niet in goede staat zijn kan dit enorm in de papieren lopen als je dit, na de koop, moet verhelpen en zelf moet betalen.
Aankoopmakelaar Amsterdam
Aankoopmakelaar Amsterdam heeft voor kopers bovenstaande vragenlijst samengesteld. Dit is zeker voor starters op de woningmarkt een waardevol document; je moet aan zoveel zaken denken bij de koop van een eerste huis. Maar ook als je geen starter bent is dit document handig als checklist. Je koopt tenslotte niet op regelmatige basis een huis (uitzonderingen daargelaten) dus een goede voorbereiding en antwoorden op al je vragen zorgen ervoor dat je de juiste keuze kunt maken.
Ga je een woning bezichtigen in Amsterdam of net daarbuiten? Neem de checklist mee. Nog meer kans maken op de woning? Schakel een aankoopmakelaar in.