Op 1 april 2022 heeft de gemeente Amsterdam de zelfwoonplicht ingevoerd voor huizenkopers. Voor nieuwbouwwoningen geldt deze verplichting al anderhalf jaar, nu zijn dus de koopwoningen aan de beurt. Het doel van de maatregel is om te voorkomen dat woningen opgekocht worden door beleggers die ze vervolgens verhuren.
Rem op stijgende huizenprijzen
De gemiddelde prijs voor een koopwoning in Amsterdam bedroeg in maart 2022 ruim € 600.000 euro. Een waarde die in nog geen zeven jaar ongeveer verdubbeld is. Al jaren stuwt een beperkt woningaanbod de prijzen landelijk omhoog, in grote steden als Amsterdam wordt deze prijsstijging nog eens extra versterkt door de speculatieve doeleinden waar de meeste woningen voor worden opgekocht. Zo is in Amsterdam al één op drie woningen in handen van particuliere beleggers. Met de invoering van de zelfwoonplicht wil de gemeente voorkomen dat te koop gezette woningen in handen komen van vastgoedbeleggers en worden verhuurd. Daarmee hopen ze in ieder geval de stijgingen van de huizenprijzen in de regio Amsterdam wat af te remmen.
Zelfwoonplicht beschermt Amsterdamse woningmarkt slechts deels
De zelfwoonplicht geldt overigens niet voor alle Amsterdamse koopwoningen die vanaf april te koop worden gezet. In eerste instantie gaat het om bestaande woningen met een maximale WOZ-waarde van € 512.000 euro, samen goed voor circa 60% van het totale aantal koopwoningen in Amsterdam. Wanneer je een woning koopt die in deze categorie valt, dien je er in ieder geval de eerste vier jaar zelf te wonen. Uitzonderingen op de zelfwoonplicht zijn situaties waarin er sprake is van verhuur aan directe familieleden of bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Ook mogen woningen die direct grenzen aan een kantoor of winkelruimte binnen de nieuwe maatregelen worden verhuurd.
Zelfwoonplicht nieuwbouwwoningen gemeente Amsterdam
De nieuwe maatregel kan als aanvulling worden gezien op de zelfwoonplicht die de gemeente Amsterdam anderhalf jaar geleden al invoerde voor nieuw te bouwen koopwoningen. De zelfwoonplicht geldt in dit segment voor woningen met erfpacht, waardoor elke toekomstige koper van die woning dezelfde verplichting heeft.
Met de gecombineerde verplichting voor zowel nieuwbouw als voor bestaande koopwoningen hoopt de gemeente Amsterdam de gekte op de Amsterdamse woningmarkt tot rust te brengen en starters meer kans te geven om een huis te bemachtigen. Jakob Wedemeijer, wethouder Wonen in Amsterdam, licht toe. “De prijs van een koopwoning is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, tot gemiddeld zes ton. Met de opkoopbescherming voor bestaande koopwoningen maken starters en middeninkomens meer kans op een koophuis, omdat ze niet meer afgetroefd worden door beleggers die woningen opkopen om ze daarna tegen torenhoge prijzen te verhuren.”
Wilt u meer weten over de zelfwoonplicht en wat dit voor u betekent wanneer u van plan bent een huis te kopen in de regio Amsterdam? Neem contact op met Aankoopmakelaar Amsterdam, we gaan graag met u in gesprek!