De stijgende huizenprijzen verbazen allang niet meer, toch bereikt de oververhitte woningmarkt keer op keer nieuwe mijlpalen die we eerder voor onmogelijk hielden. De gemiddelde waarde van een woning bedroeg eind 2021 € 431.000, waar deze medio 2013, op het dieptepunt van de kredietcrisis, nog op € 223.000 lag. Bijna een verdubbeling dus van de gemiddelde prijs, voornamelijk gerealiseerd door de ongekende prijsstijgingen van het afgelopen jaar.
Totale woningwaarde bereikt ongekende hoogte
Onderzoeksbureau Calcasa heeft becijferd dat de waarde van de totale woningvoorraad in Nederland in 8,5 jaar tijd met 1 biljoen (1.000 miljard!) euro is gestegen. Het jaar 2013 geldt als ijkpunt, omdat in de loop van dat jaar de huizenprijzen eindelijk weer stegen na een periode van vijf lange jaren kredietcrisis. Op het dieptepunt waren alle woningen samen 900 miljard euro waard. Dat was in de jaren daarvoor meer, maar de crisis heeft er tussen 2008 en 2013 voor gezorgd dat woningen flink in prijs daalden en slechts met veel (financiële) pijn en moeite werden verkocht.
Waardoor is de totale woningwaarde zo hard gestegen?
In de jaren na 2013 kenmerkte de huizenmarkt zich door het maken van een inhaalslag. Dat effect werd versterkt door de structureel dalende hypotheekrente, waardoor het aangaan van een lening voor het kopen van een huis steeds makkelijker werd. Met een fors toenemende vraag naar en de ongekende prijsstijging van koopwoningen tot gevolg. De afgelopen jaren is daar nog het groeiende tekort aan te koop staande woningen bijgekomen. Door de krapte op de woningmarkt wordt er steevast fors boven de vraagprijs geboden, waardoor de huizenprijzen nog harder stijgen en daarmee ook de totale waarde van de woningen in Nederland verder doorgroeit.
Daarnaast zijn er sinds 2013 circa 8,5% meer woningen bijgekomen, wat logischerwijs rechtstreeks bijdraagt aan een toename van de totale waarde van alle woningen. Samen met de genoemde prijsstijging van de afgelopen 8 jaar (93% sinds 2013!) zijn alle woningen samen nu 1,9 biljoen euro waard. Alleen al in 2021 is deze waarde met 235 miljard gestegen.
Koopwoningen in Amsterdam drijven de waarde verder op
De provincie Noord-Holland voert de ranglijst aan als het gaat om de grootste waardestijging van alle woningen sinds 2013. En natuurlijk, niet geheel onverwacht, met Amsterdam als absolute aanjager van deze waardevermeerdering. In totaal zijn de woningen in Amsterdam de afgelopen 8,5 jaar bij elkaar 45 miljard euro in waarde gestegen. Het aantal woningen in de hoofdstad is groter dan in andere steden, vandaar dat deze logischerwijs ook meer bijdragen aan de totale waardestijging. Daarnaast zijn de huizenprijzen in de regio Amsterdam ook relatief harder gestegen dan in veel andere provincies en regio’s, wat het effect op de totale waardestijging nog eens extra vergroot.
Bent u op zoek naar een woning in de regio Amsterdam en wilt u weten hoe Aankoopmakelaar Amsterdam u daarin kan ondersteunen? Neem contact met ons op, we gaan graag met u in gesprek!